کد خبر : 91624
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۳:۳۷

ایران و طالبان و سناریوهای محتمل!

ایران و طالبان و سناریوهای محتمل!

ایسنا/ایلام افغانستان در حال ورود به یک مقطع خاص سیاسی و امنیتی است،طالبان در حال پیشروی و سیطره بر کل افغانستان است. طبیعتا تحولات جاری بر همسایگان افغانستان از جمله ایران اثرگذار است، لذا شناخت روند این تحولات واتخاذ تصمیمات لازم در شرایط کنونی برای کاهش حداقلی پیامدهای این واقعه یک ضرورت است. در ایران الان

ایران و طالبان و سناریوهای محتمل!

ایسنا/ایلام افغانستان در حال ورود به یک مقطع خاص سیاسی و امنیتی است،طالبان در حال پیشروی و سیطره بر کل افغانستان است. طبیعتا تحولات جاری بر همسایگان افغانستان از جمله ایران اثرگذار است، لذا شناخت روند این تحولات واتخاذ تصمیمات لازم در شرایط کنونی برای کاهش حداقلی پیامدهای این واقعه یک ضرورت است.

در ایران الان دو نگاه به تحولات افغانستان وجود دارد و لازم است که این دو نگاه در راستای تامین امنیت ملی کشور به همدیگر نزدیک‌تر شوند:

الف- یک نگاه طالبان  را دشمن  می‌داند، مشی ومرام فکری او را سلفی‌گری می‌داند ومعتقد است  که مبانی اعتقادی آنان با  شیعیه در تضاد است واگر فرصت پیدا کنند تجربه وقایع عراق و سوریه را دوباره در افغانستان تکرار خواهند کرد، لذا ایران باید در کنار دولت افغانستان علیه طالبان وارد شود.

ب-نگاه دیگر معتقد است که طالبان امروز، با طالبان گذشته بسیار فرق دارد، ضد آمریکایی هستند، واتفاقا در راستای تامین   امنیت ملی و  وامنیت جامعه شیعی در افغانستان باید با آن گفتگو و  رابطه بر قرار کرد.

برای آنکه بتوان از تحولات افغانستان وآینده روابط ایران وطالبان  تحلیلی درست ارائه کرد باید تمام سناریوهای محتمل را  مورد بررسی وکنکاش قرار داد:

۱. سناریوی اول؛طالبان در افغانستان شکست بخورد ودولت مرکزی بر سراسر افغانستان سیطره یابد.

۲.سناریوی دوم؛طالبان بر کل افغانستان مسلط شود ودولت اشرف غنی ساقط گردد.

۳.سناریوی سوم؛نظام سیاسی فعلی یعنی دولت افغانستان وطالبان برای اداره‌ی کشور  به یک توافق جامع برسند به عبارتی طالبان به روند سیاسی قدرت ملحق گردد.

۴.سناریوی چهارم؛تداوم وضع موجود وتداوم ناامنی وکشتار در افغانستان است.

در ارزیابی سناریوهای محتمل که براساس مطالعات آینده پژوهی صورت می‌گیرد بهترین سناریو برای ایران؛سناریوهای اول  و سوم است.اما تحلیل میدانی افغانستان نشان می‌دهد که سناریوی اول کمترین شانس تحقق را دارد.لذا ایران ناچار است که با طالبان رابطه برقرار کند و از گفتگوهای افغان-افغان یعنی دولت مرکزی وطالبان حمایت نماید.

اما بدترین سناریوها برای ایران سناریوهای دوم و چهارم است یعنی سیطره طالبان با مشی سلفی گری در افغانستان و تداوم   ناامنی وکشتار در افغانستان وانتقال  ناامنی  به ایران ومرزهای شرقی است. حداقل  پیامد این ناامنی  آوارگی میلیون‌ها افغانی خاصه شیعیان  به سمت ایران است و این برای ایران که خود دچار مشکل اقتصادی است یعنی تشدید فشار و نامنی اقتصادی وعوارض بسیار دیگر.

شرایط افغانستان در این روزها شرایط دشواری است.در ایران برای مواجهه با این بحران  باید تصمیمات حیاتی گرفت و در نهادهای تصمیم‌ساز برای تامین امنیت ملی  اجماع ایجاد کرد.فردا روزی است که ما باید تصمیم بگیریم،تصمیماتی هوشمند ودقیق در راستای منافع ملی.باید مردم را در این تصمیمات  دخیل دهیم.

دکتر نصرت‌الله حیدری –  استادیار علوم سیاسی  دانشگاه وآینده پژوه

انتهای پیام

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دوره ICDL در تبریز

فروش لوازم صنعتی

دی ان اس گیمینگ

خرید باتری ماشین کره ای و خارجی

طراحی لوگو حرفه ای

خرید و فروش شرکت پیمانکاری

ولت متر عقربه ای

دانلود زيرنويس فارسي سريال

رپورتاژ آگهی یا ریپورتاژ آگهی

خرید حساب پراپ

خرید ممبر واقعی تلگرام

سازمان امور مالیاتی

معرفی برنامه صندوقچه وام خانگی

خرید رپورتاژ آگهی

مایکروسافت  شیائومی  سامسونگ  گوشی  مارک  اینتل  گواهینامه  قرمز  گورمن  تبلت  آیفون  طراحی  لایکا  تایوان  یوتیوب  دوربین  اندروید  تاشو  چین  گلکسی  پیکسل  ساعت  ای‌بی  هوشمند  سطح  جدید  شرکت  معرفی  تجاری  طرح  

سایت محدوده

سایت کليک نيوز

سایت تالک نيوز

سایت پويشگر

سایت تارگت نيوز

سایت نيوز آيس

سایت نمانيان

سایت اسکن خبر

سایت جريان خبر

سایت چشم انداز نيوز

سایت به علاوه نيوز

سایت روشن نيوز

سایت ديناز نيوز

سایت ويک نيوز

سایت دون نيوز

سایت اسکاي وان

سایت استاندارد نيوز