زلزله ای که شهر ۲۵۰۰ ساله را دوباره جوان کرد!
ایسنا/کرمان پنجم دی ماه ساعت ۵:۲۶ دقیقه؛ این ساعت و تاریخ حادثهای هولناک رخ داد که حالا دقیقاً ۱۸ سال از وقوع آن در سال ۸۲ میگذرد. ۱۲ ثانیه زمان زیادی نیست اما وقتی که پای غرش زمین در میان باشد، همین ۱۲ ثانیه کافی بود تا آن صبح جمعه، بم، ویران شود. مرضیه زنگی یک
ایسنا/کرمان پنجم دی ماه ساعت ۵:۲۶ دقیقه؛ این ساعت و تاریخ حادثهای هولناک رخ داد که حالا دقیقاً ۱۸ سال از وقوع آن در سال ۸۲ میگذرد. ۱۲ ثانیه زمان زیادی نیست اما وقتی که پای غرش زمین در میان باشد، همین ۱۲ ثانیه کافی بود تا آن صبح جمعه، بم، ویران شود.
مرضیه زنگی یک همشهری بمی به ایسنا می گوید: شمهای از محشر را بهچشم دیدم. شاید آن روزها کسی باور نمیکرد که از زیر ویرانههای بم شهری دیگر جوانه بزند و ققنوسی از خاکستر بم سر برآورد.
وی ادامه می دهد: مردم بم ایستادند؛ محکم و با صلابت، چنان نخلهای استوارش؛ با زخمی بر دل و اندوه فراموش نشدنی تا همیشه تاریخ، تلاش کردند تا شهر خود را از نو بسازند؛ این بار اما محکمتر و مقاومتر از قبل.
زنگی تصریح می کند: آوارها از شهر خارج شدند. نخلستانها دوباره جان گرفتند. دانش آموزان به مدرسه رفتند. مسجد، بیمارستان و ورزشگاه و بوستانها بنا شدند. بازار و مغازهها رونق گرفتند جوانها زندگیهای تازه را از سر گرفتند. نوزادان بم بعد از زلزله چشمگشودند و خیابانهای شهر دوباره به عابران و مسافران سلام کردند… و در تمامی این سالها فکری برای درمان درد بزرگ مردم این شهر نکردند و بازتوانی مردم این شهر فراموش شد.
وی خاطرنشان می کند: ارگ تاریخی ۲ هزار و ۸۰۰ ساله بم، بار دیگر استوار شد اما مردم بم فراموش نکردند و نمیکنند که در سحرگاه تلخ و زمستانی پنجم دی ماه بر این شهر چه گذشت.
به ارگ بم سر می زنم و در آنجا با بازدید کنندگان به گفت و گو می نشینم. اینجا توریست های آلمانی از بزرگترین بنای خشتی بازدید کرده اند.
خانم کلودیا خود را معلم بازنشسته معرفی می کند و به ایسنا می گوید: برای اولین مرتبه به بم سفر کردم و از اینکه بم را سر پا می بینم بسیار خوشحال هستم امروز به تاریخ ایران پی بردم و تاریخ ایران نشان دهنده فرهنگ غنی این مرز بوم است و این منطقه مردم مهربان و خونگرمی دارد.
وی از خانه سیستانی ها در ارگ قدیم که توسط کشور آلمان بازسازی شده بود بازدید می کند و می گوید: خیلی خوشحال هستم که مالیات پرداختی ما در این بنای تاریخی هزینه شده است.
در ادامه آقای پور محمدی یکی دیگر از بازدیدکنندگان و استاد تاریخ می گوید: با توجه به حجم تخریب، بازسازی بم بسیار خوب انجام شده البته کاستی هایی وجود دارد مانند مبلمان شهری و روشنایی معابر که امیدواریم شهرداری بیشتر بکوشد تا این معایب را رفع کند؛ برای اولین بار با دخترم به بم سفر کردم ولی عظمت ارگ مثال زدنی است و از آنجا که بنده به تاریخ علاقهمند هستم بسیار از این بنای تاریخی لذت برم.
در ادامه این گفت و گو پای صحبتهای فرماندار بم می نشینیم؛ هادی شهسوارپور با توجه به نزدیک شدن هجدهمین سالگرد زلزله بم، درباره جایگاه بم ۱۴۰۰، می گوید: بم ۱۴۰۰ دارای ظرفیت ها و قابلیت های خوبی از جمله صنعت، کشاورزی و گردشگری است همچنین این منطقه با توجه به موقعیت استراتژیکی که دارد از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است.
به گفته وی یکی از برکاتی که زلزله بم برای کشور داشت شکل گیری سازمان مدیریت بحران در کشور و ساخت و سازهای اصولی روستایی بوده است.
فرماندار بم بیان می کند: در زلزله سال ۸۲ بیش از ۹۰ درصد شهرستان بم تخریب شد و یکسری اقدامات بعد از زلزله صورت گرفت که قطعا بازسازی بم از بزرگترین اتفاقاتی بود که در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در سطح ملی اتفاق افتاده است.
شهسوارپور می گوید: همچنین ساخت و سازهای شهری و آیین نامه ۲۸۰۰ نظارت و سخت گیری های شکل گرفته از ثمراتی بوده که بعد از زلزله به ارمغان آمد.
فرماندار بم اظهار می دارد: هنوز مشکلاتی در سطح شهرستان در زمینه زیرساختی و عمران شهری وجود دارد و یکی از دلایل وجود این مشکلات اعلام زودهنگام پایان بازسازی بم در سال ۸۶ بوده است زیرا در شهرستان بم هنوز درگیر کوچه های خاکی و معابر آسفالت نشده هستیم.
شهسوارپور ادامه داد: با پیگیری های صورت گرفته در بحث بازآفرینی شهری، اعتباراتی برای آن در نظر گرفته شده است که با تخصیص این اعتبارات و قیر رایگان شاهد بهسازی معابر خاکی بم خواهیم بود.
وی می گوید: بیش از سه هزار کوچه خاکی در سطح شهرستان بم وجود دارد که حل این مشکلات نیازمند عزم ملی است.
فرماندار بم ادامه می دهد: امیدواریم در سالروز زلزله برای رفع مشکلات شهرستان توسط نهادهای مرکزی دقت لازم و تخصیص اعتبارات لازم را داشته باشیم.
وی توضیح می دهد: یکی از اتفاقاتی که بعد از زلزله بم در تاریخ رقم خورد، این بود که ۵ دی ماه در تقویم به عنوان روز ایمنی و زلزله نامگذاری و ثبت شد.
شهسوارپور تاکید می کند: شهر بم با سابقه ۲۵۰۰ ساله با وجود ارگ قدیم بم یکی از کهن ترین شهرهای دنیا محسوب می شود و به دلیل بازسازی۱۸ ساله یکی از جوانترین شهرهای کشور هم به حساب می آید زیرا بعد از زلزله بم ۱۰۰ درصد شهر با توجه به ساخت و سازهای صورت گرفته بازسازی شد.
فرماندار بم خاطرنشان می کند: بعد از زلزله بیش از ۲۸ هزار واحد مسکونی شهری و بیش از ۷ هزار تجاری در شهرستان بم ساخته شده است.
شهسوارپور می گوید: یکسری از اقدامات هر ساله در هفته فرهنگی بم همزمان با ۵ دی ماه با هدف گرامی داشت یاد و خاطره درگذشتگان و نشان دادن ظرفیت ها و پتانسیل ها و اقدامات مجموعه شهرستان صورت می گیرد.
وی می گوید: هفته فرهنگی از اول تا ۸ دی ماه ادامه دارد و از شاخص ترین کارهای انجام شده بحث همایش سرمایه گذاری در مجموعه ارگ جدید، گرامیداشت ۵دی ماه، برگزاری یادواره شهدا و سایر برنامه های فرهنگی در این هفته است.
شهسوارپور عنوان می کند: بم ۱۴۰۰ با تمام زیرساخت هایی مانند فرودگاه، وجود ۱۲ هزار دانشجو در دانشگاه های مختلف این شهرستان، دانشگاه علوم پزشکی، ورزشگاه، راه آهن و… از شهرهای با ظرفیت کشور محسوب می شود و با توجه به قابلیت هایی که دارد، واجد زمینه های لازم را برای سرمایه گذاری و رشد است.
وی توضیح می دهد: در زمینه صنعت، منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم، انگیزه زیادی برای سرمایه گذاران و قطب خودروسازی بخش خصوصی کشور است و با تولید بیش از ۵۰۰ هزار خودرو جایگاه خوبی برای اشتغال، رشد و توسعه کشور، استان و همچنین شهرستان خواهد داشت.
به گفته وی در بحث کشاورزی نیز با تولید بهترین خرمای مضافتی دنیا در این منطقه برند بزرگی به شمار می رود.
فرماندار بم ادامه می دهد: بم با داشتن چهار اثر ثبت جهانی شامل ارگ تاریخی، باغ شهر بم و دو قنات اکبرآباد و قاسم آباد بروات در بحث گردشگری بسیار با اهمیت هستند همچنین پرآب ترین قنات های دنیا نیز در بم دایر است.
وی می گوید: کویر زیبایی که در حاشیه بم وجود دارد می تواند با سرمایه گذاری مطمئن آینده درخشانی برای منطقه و کشور ایجاد کند زیرا تمامی ظرفیت های گردشگری، صنعتی و کشاورزی به صورت یکجا در شهرستان بم دیده می شود که قطعا هر چقدر سرمایه گذاری بیشتر باشد شاهد رشد و تحول بیشتر منطقه نیز خواهیم بود.
وی خاطرنشان می کند: مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی در بم بعد از زلزله به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای مذهبی فرهنگی است و همچنین وجود ورزشکاران مدال آور جهانی و حضور تیم فوتبال بانوان بم با بیش از ۷ دوره قهرمانی لیگ برتر از دستاوردهای ورزشی این شهر محسوب می شوند.
به گفته شهسوارپور شهر بم بعد از گذشت ۱۸ سال از زلزله، امروز از شاداب ترین شهرهای استان کرمان بوده و بم همچنان زنده و آباد است.
به گزارش ایسنا، زمینلرزه ۱۳۸۲ بم با بزرگی ۶٫۶ ریشتر در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. زمینلرزه بم با حدود ۵۰ هزار کشته سومین زمینلرزه پرتلفات تاریخ ایران را رقم زد.
منبع: ایسنا
برچسب ها :بم ، حادثهای هولناک ، زلزله ، زمینلرزه ، زمینلرزه ۱۳۸۲ بم ، شهر ۲۵۰۰ ساله ، شهسوارپور ، کرمان ، مرضیه زنگی ، همشهری بمی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰